Niezbędny asortyment do tapetowania:
- Stół tapicerski lub w jego zastępstwie cienka płyta pilśniowa lub płyta karton-gips. Duża płaska powierzchnia ułatwi nam rozłożenie tapety, jej przycięcie i posmarowanie klejem.
- Wiadro lub inny pojemnik na wodę – najlepiej o pojemności kilkunastu litrów, w którym będziemy mogli przygotować klej. Ważne, aby wiadro lub zastępczy pojemnik był czysty i szczelny.
- Mieszadło – cienkie, długie i szerokie, najlepiej długa drewniana łyżka.
- Nożyce lub nożyk do tapet.
- Poziomica, dzięki której dokładnie wyznaczymy miejsce klejenia tapety na ścianie.
- Ołówek do zaznaczenia miejsca przecięcia tapety.
- Metrówka lub miara krawiecka do odmierzenia długości brytów.
- Szeroki pędzel lub wałek, do rozprowadzenia kleju po tapecie lub ścianie (tylko w przypadku tapet flizelinowych),
- Gumowy wałek – którym dociśniemy tapetę do ściany i wyciśniemy spod niej powietrze.
- Wilgotna gąbka lub ściereczka – do usuwania świeżego kleju.
Warto pamiętać!
Podłoże pod tapetę musi być gładkie, czyste, suche i równomiernie chłonne. W przypadku nowych ścian należy zaczekać do chwili całkowitego wyschnięcia tynku.
Gruntowanie to podstawa
Jedną z ostatnich czynności, które powinniśmy wykonać przed tapetowaniem jest zagruntowanie ściany. Najlepiej użyć do tego rozwodnionego kleju lub emulsję gruntującą Pronicel. Ten zabieg pozwoli nam na ograniczenie odciągania wilgoci z kleju pod tapetą. Grunt nanosimy na ścianę za pomocą wałka lub pędzla. Po zagruntowaniu ściany z rozpoczęciem tapetowania musimy odczekać dobę.